Koppelverkoop in de retailsector: strategieën en wetgeving voor maximaal succes

10/05/2024

Wist je dat de sperperiode binnenkort start? Deze gaat steeds vooraf aan de soldenperiode en is alleen van toepassing op kleding, lederwaren en schoenen. Om boetes te vermijden mag je tijdens deze periode geen prijsverlaging aankondigen.

Hoelang duurt de sperperiode?

Vanaf 1 juni 2024 tot 30 juni 2024 (als 1 juli op een zondag zou liggen dan begint deze 1 dag vroeger maar dat is dit jaar niet het geval).

Zijn er uitzonderingen op deze regel?

Ja, er zijn 3 opties om toch je prijs te verlagen.

Optie 1: fluistersolden. Er is een verbod op aankondiging en affichering van korting, maar via deze weg mag je wel individuele klant korting geven.

Optie 2: gezamenlijk aanbod of koppelverkoop. Koppelverkoop verwijst naar het aanbieden van producten als bundel, waarbij de aankoop van het ene artikel afhankelijk is van de aankoop van een ander artikel. Denk aan aanbiedingen zoals “1 + 1 gratis” of “koop één, krijg één gratis”.

Optie 3: braderie of braderij. Hier mag je aandeelnemen op voorwaarde dat je maar aan één deelneemt per sperperiode en dat deze maximaal 4 dagen duurt.

De sperperiode is ook niet van toepassing op uitverkopen. Hierbij is het aankondigen van korting wel toegelaten.

Wat is toegestaan bij koppelverkoop?

Volgens de Belgische wetgeving zijn er bepaalde richtlijnen waaraan je moet voldoen bij het aanbieden van koppelverkoop:

  1. Transparantie: Zorg ervoor dat de voorwaarden van de koppelverkoop duidelijk en begrijpelijk zijn voor de consument. Vermeld alle voorwaarden, inclusief eventuele beperkingen of vereisten, duidelijk in je communicatie naar klanten.
  2. Vrijheid van keuze: Consumenten moeten de vrijheid hebben om elk product afzonderlijk te kopen zonder verplicht te zijn om een ander product aan te schaffen. Je kunt bundelaanbiedingen promoten, maar je mag consumenten niet dwingen om extra items te kopen om toegang te krijgen tot een korting of promotie.

Wat is niet toegestaan bij koppelverkoop?

Er zijn ook praktijken die niet zijn toegestaan volgens de Belgische wetgeving:

  1. Misleiding: Het is verboden om consumenten te misleiden door valse of misleidende informatie te verstrekken over de voorwaarden of voordelen van de koppelverkoop. Wees eerlijk en transparant in je communicatie.
  2. Verkoop met verlies: Je mag geen goederen verkopen tegen een prijs die lager is dan de prijs waartegen je het goed hebt gekocht of die je zou moeten betalen bij een herbevoorrading. Zorg ervoor dat je koppelverkoop geen verkoop met verlies inhoudt.

Als eigenaar van een kleding, leder of schoenenwinkel is het cruciaal om op de hoogte te zijn van de regels en voorschriften met betrekking tot koppelverkoop. Door eerlijk en transparant te zijn in je aanbiedingen, kun je succesvolle bundelaanbiedingen creëren die zowel klanten als je bedrijf ten goede komen.

Heb je verder nog vragen of heb je interesse in een totaaloplossing in kassa- en voorraadbeheer? Laat het ons gerust weten via info@softtouch.be

Bron: www.economie.fgov.be

Terug

    Schrijf je in om op de hoogte te blijven!