Hoe kan je het inventariseren vergemakkelijken in de modesector?

28/05/2024

Inventarisatie is een cruciaal proces in elke sector, maar in de modesector speelt het een bijzondere rol. Het gaat niet alleen om het tellen en beheren van de fysieke voorraad, maar ook om het bijhouden van trends en het anticiperen op seizoensgebonden veranderingen. Een nauwkeurige inventarisatie helpt modezaken om efficiënt te werken, de klanttevredenheid te verhogen en beter voorbereid te zijn op nieuwe collecties. Hieronder verzamelden we de meest voorkomende vragen van onze klanten.

Wanneer moet ik inventariseren?

Voor modezaken is het verplicht om minstens één keer per jaar de inventaris op te maken. Veel modezaken kiezen ervoor om dit twee keer per jaar te doen: aan het einde van het jaar en in juni. Deze frequentie helpt hen om de voorraad beter te beheren en om zich aan te passen aan de wisselende seizoenen en trends.

Hoe kan je inventariseren?

Soms heeft je kassasysteem de optie om een rapport op te stellen. Hierdoor kan je perfect zien hoeveel er nog op voorraad is in je systeem. Als deze rapporten geautomatiseerd zijn dan bespaart dit natuurlijk heel veel tijd en zorgt het voor een hogere nauwkeurigheid.

Zijn er tools die ik kan gebruiken om het inventariseren te vergemakkelijken?

Ja! Daarvoor zijn er smartscanners. Deze zorgen ervoor dat je je voorraad in je winkel gemakkelijk kan tellen en zo kan kijken of er een verschil is met wat je aankoopt. De rapporten van o.a. SoftTouch geven dit verschil duidelijk weer.

Redenen voor verschil tussen inventarisatie en aankoop?

Een van de meest voor de hand liggende redenen voor discrepanties tussen aankoop en inventarisatie is diefstal, zowel door klanten als door medewerkers. Helaas is diefstal een veelvoorkomend probleem in de detailhandel, en modewinkels zijn hier niet immuun voor. Naast diefstal kunnen producten ook verloren gaan door beschadiging of verkeerd beheer.

Fouten in administratie kunnen ook leiden tot verschillen tussen de aankoopgegevens en de werkelijke voorraad. Dit kan variëren van verkeerd ingevoerde gegevens tot menselijke fouten bij het tellen van de voorraad.Het gebruik van geautomatiseerde systemen kan helpen om menselijke fouten te minimaliseren. Automatisering zorgt voor nauwkeurigere gegevens en maakt het eenvoudiger om eventuele fouten snel te corrigeren.

In de modebranche zijn retouren en omruilingen ook een mogelijkheid. Het niet correct verwerken van deze transacties kan leiden tot discrepanties in de voorraad.Leveranciers kunnen fouten maken bij het verzenden van goederen, wat kan leiden tot verschillen tussen de bestelde en de ontvangen voorraad. Dit kan variëren van verkeerde items tot onvolledige leveringen.

Kan SoftTouch mij helpen bij de inventarisatie?

Ja! Bij SoftTouch kan je smartscanners kopen én huren. Heb je er niet veel nodig en ook niet zoveel per jaar is het een goede keuze om de smartscanners te huren. Heb je er meerdere nodig en meerdere keren per jaar, kan je deze ook gewoon kopen. Als je een smartscanner koopt of huurt krijg je er sowieso de software bij.

Inventarisatie is een onmisbaar onderdeel van het beheer van een modezaak. Met de juiste tools wordt het proces niet alleen eenvoudiger maar ook veel effectiever. Door regelmatig en nauwkeurig te inventariseren, kun je beter inspelen op trends, seizoensveranderingen en de behoeften van je klanten. SoftTouch helpt je om je modezaak optimaal te beheren en te laten groeien.

Interesse of vragen?

Info@softtouch.be

Terug

    Schrijf je in om op de hoogte te blijven!