10 Vragen bij aankoop van een nieuw kassasysteem voor uw modezaak

17/12/2015

U opent een winkel en hebt een hoop beslissingen te nemen. Eén van de keuzes die je moet maken is met welk kassasysteem je aan de slag gaat. Als je het zoekwoorden “kassasysteem” of “kassa winkel” even googelt vindt je al snel enkele aanbieders van kassasoftware terug, maar welk systeem past het best bij jouw winkel? Op de websites die je bezoekt, wordt er vaak met termen gegoocheld die niet altijd even duidelijk zijn. Om jou bij jouw zoektocht te ondersteunen, stelden we 10 vragen op die je kunnen helpen om voor het juiste pakket te kiezen.

1. Is het systeem toespitst op de noden van uw sector?

Elke sector heeft zijn specifieke kenmerken, daarom is het van groot belang om voor een systeem te kiezen dat aangepast is aan de noden van uw sector. Best opteer je dus voor een ontwikkelaar die gespecialiseerd is in de sector waarin jij werkt.

2. Bestaat het systeem uit een kassasysteem met een aparte beheersmodule?

Uiteraard heb je een kassa nodig om je verkopen in de winkel mee uit te voeren. Op jouw kassa bevindt zich alle informatie waar je in de winkel toegang toe moet hebben en je klant zo goed mogelijk te bedienen. Daarnaast moet je ook beschikken over een module waarin je alle informatie beheert, bewaart en kan bewerken die betrekking heeft op je voorraad en klanten. Dit is ook de module waarin je je statistieken opvraagt.

3. Zijn kassa, webshop en beheerdersmodule in real-time met elkaar verbonden?

Om te voorkomen dat er dubbele verkopen plaatsvinden of dat u foute bewerkingen doet in uw voorraad is het noodzakelijk dat uw kassa, webshop en beheerdersmodule te allen tijde in real-time met elkaar verbonden zijn. Zo voorkomt u bijvoorbeeld dat eenzelfde artikel zowel online als in uw winkel wordt verkocht.

4. Worden uw gegevens “in de cloud” opgeslagen?

We horen en zien het steeds vaker voorbij komen, de zogenaamde ‘cloud’. Het opslaan in de cloud betekent dat uw gegevens niet fysiek worden opgeslagen op het apparaat dat u gebruikt, maar bewaard wordt op een externe server. Uiteraard zijn hier een aantal voordelen aan verbonden:

 • U verliest nooit uw gegevens (Bvb. als uw computer crasht).
 • Uw cijfers zijn altijd en overal toegankelijk voor u.
 • U kan uw cijfers overal ter wereld in real-time opvragen.

5. Staat het systeem u toe uitgebreide én relevante statistieken op te vragen?

U gebruikt een kassasysteem om uw stock te beheren, om verkopen uit te voeren en om klantgegevens te bewaren die u vervolgens kan inzetten voor communicatiedoeleinden. Een dergelijk systeem bewaart dus best veel informatie over uw onderneming. Deze informatie kan je helpen om gerichte managementbeslissingen te nemen. Door u voor uw beslissingen te baseren op cijfers, sluit u alle subjectiviteit uit en kan u de performantie van uw onderneming verbeteren.

Statistieken geven onder andere een antwoord op volgende vragen:

 • Hoeveel heb ik van een bepaald artikel verkocht?
 • Op welk artikel verdien ik het meest?
 • Wat zijn mijn top artikelen?
 • Wat zijn mijn minder goede artikelen?
 • Welke maten verkopen niet goed?
 • Welke kleuren vallen in de smaak bij de klanten
 • Wie zijn mijn belangrijkste klanten?

Vergewis u er ook van dat het systeem u niet overlaadt met overbodige rapporten. Aanbieders van kassasoftware pakken graag uit met het aantal rapporten of statistieken dat ze aanbieden. Kijk hierbij zeker na of deze statistieken daadwerkelijk van toepassing en relevant zijn in uw sector. Te veel irrelevante statistieken zorgen voor “overload” en kunnen enkel in uw nadeel werken.

6. Geven de beschikbare statistieken een inzicht in het aankoopgedrag van uw klanten?

U wenst hoogst waarschijnlijk niet enkel te verkopen via uw kassasysteem, maar u wenst misschien ook te weten te komen hoe u uw verkopen verder kan stimuleren. Een inzicht in het aankoopgedrag van uw klanten is hierbij de sleutel. Een goed kassasysteem is uitgerust met tools die je een antwoord op de volgende vragen kunnen geven:

 • Welke artikelen zijn populair bij mijn klanten?
 • Van welke artikelen moet ik bijbestellen?
 • Van welk merk moet ik volgend seizoen meer bestellen?
 • Van welk merk moet ik volgend seizoen minder bestellen?

Geïnteresseerd in het verlengen van de customer lifetime value? Download hier ons gratis ebook “3 Goede redenen om klantgegevens de bewaren”.

7. Staat het systeem u toe om gerichte promo acties op poten te zetten?

U brengt uw kanten op regelmatige basis op de hoogte van acties, bijzondere aanbiedingen of evenementen. Dit kan u doen door uw klanten hierover te berichten. Wat echter interessanter is, is om uw mailing list te segmenteren. Het is handig als u daarbij over rapporten beschikt die u toelaten om uw klanten in te delen volgens specifieke kenmerken. Zo kan u:

 • Klanten berichten die in een bepaalde maand jarig zijn.
 • Klanten berichten uit een bepaalde stad of gemeente.
 • Klanten berichten die zich in een bepaalde leeftijdscategorie bevinden.
 • Klanten berichten die dezelfde interesses hebben.
 • Enkel mannelijke klanten berichten.
 • Enkel vrouwelijke klanten berichten.
 • Klanten berichten die een bepaalde sport uitoefenen (Bvb. in een sportwinkel).
 • Enz…

8. Is het systeem gebruiksvriendelijk en gemakkelijk aan te leren?

Zeker als u met meerdere verkoopsters werkt, is het mogelijk dat er af en toe een nieuwe verkoopster bijkomt die het systeem zo snel mogelijk onder de knie moet krijgen. Indien het systeem waarvoor u kiest niet gemakkelijk aan te leren is, kunnen opleidingskosten of kosten door fouten snel oplopen. Kies daarom voor een systeem dat zichzelf uitwijst en waarbij een korte opleiding voldoende is om aan de slag te gaan!

9. Kan u beroep doen op extra services?

Naast een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke backoffice en verkoop- en beheerdersmodule kijk je ook best eens naar de extra’s zijn inbegrepen indien je kiest voor een bepaald kassasysteem.

 • Smartphone applicatie:
  Via een smartphone applicatie heeft te allen tijde en in real-time toegang tot uw gegevens.
 • Helpdesk support:
  Kan u ergens terecht indien u op problemen stuit bij gebruik van het programma?
 • Updates:
  Wordt de software continu bijgewerkt zodat het niet alleen performant is, maar dit in de toekomst ook blijft?
 • Opleidingen:
  Organiseert de ontwikkelaar van uw kassasysteem op regelmatige basis (gratis) opleidingen voor u en uw personeel?

10. Werkt het systeem tijd- en werkbesparend?

Uiteraard zijn bovenstaande features heel mooi en noodzakelijk, maar waar het uiteindelijk allemaal om draait is dat je sneller kan werken. Het kassasysteem voert voor jou taken uit die immens veel tijd kosten als je ze manueel zou moeten uitvoeren. Let er dus zeker op dat het systeem u daadwerkelijk tijd en werk bespaart en u geen bijkomende kopzorgen oplevert.

Werden bovenstaande vragen positief beantwoord? Proficiat, u heeft een kassasysteem gevonden dat perfect bij uw activiteit past!

Vond u dit artikel interessant?

SoftTouch helpt modezaken al meer dan 15 jaar met het beheren van hun stock, het opbouwen van de klantentrouw én het ondersteunen van hun online verkoop d.m.v. toegepaste software.

Klik hier om contact met ons op te nemen!

Terug

  Schrijf je in om op de hoogte te blijven!